vrijdag 16 mei 2025 - 07:00 | Jouwradio redactie

Precies honderd jaar geleden, op 16 mei 1925, werd in Boom een van de grootste Belgische artiesten aller tijden geboren: Bobbejaan Schoepen. Als muzikant, liedjesschrijver, acteur en ondernemer was hij decennialang succesvol, ook internationaal. Een eeuw na zijn geboorte en vijftien jaar na zijn overlijden wordt hij uitgebreid herdacht.
Bobbejaan werd op 16 mei 1925 geboren met de naam Modest Hyppoliet Joanna Schoepen. Al op jonge leeftijd kwam zijn talent voor amusement naar voren toen hij met zijn halfzus optrad in de omgeving van Boom. Midden in de Tweede Wereldoorlog, in 1943, volgde zijn eerste optreden in de Ancienne Belgique in Brussel. Hij zong daar een tekst die door de Duitse bezetters niet goed ontvangen werd, waarna hij opgepakt en naar Duitsland gestuurd werd. Na de oorlog zat hij drie maanden vast in Mechelen op verdenking van collaboratie.
Nadat hij samen met Kees Brug enige tijd als duo had opgetreden, kwam Bobbejaan in 1947 onder de hoede van manager Jacques Kluger. Op diens aanraden begon hij zich toe te leggen op Nederlandstalige cowboyliedjes. Zijn eerste platensuccessen behaalde hij in 1948 met nummers als 'De jodelende fluiter', 'De trappers van Alaska' en 'Geef mij maar de prairie'. Bobbejaans populariteit groeide vervolgens snel, niet alleen in België maar ook in het verre buitenland. Hij reisde de hele wereld over om op te treden met internationale sterren en zijn liedjes werden (al dan niet vertaald) door uiteenlopende artiesten opgenomen. Ook speelde Bobbejaan mee in verschillende muzikale films, zowel in België als in Duitsland.
In 1952 verscheen 'De lichtjes van de Schelde', dat uitgroeide tot zijn grootste klassieker en een ware Vlaamse evergreen. In de jaren daarna scoorde Bobbejaan nog vele andere grote hits, waaronder 'Ik sta op wacht' (1957), 'Café zonder bier' (1959) en 'Een hutje op de heide' (1960). Tussendoor was hij in 1957 de eerste Vlaamse artiest die België vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival. Met zijn 'Straatdeuntje' eindigde hij op de achtste positie.
In plaats van het rondreizen van zaal naar zaal begon Bobbejaan tijdens zijn carrière steeds meer te verlangen naar een vaste stek om op te treden. Daarom kocht hij eind jaren 50 een domein in Lichtaart, waar hij een grote theaterzaal en een strand liet aanleggen. Het was het prille begin van Bobbejaanland. In december 1961 werd het geopend, en met succes. Zelf trad Bobbejaan er ontelbare keren op (tijdens het hoogseizoen zelfs meermaals per dag), en ook zijn vrouw Josee en veel andere artiesten vonden er een publiek. In de jaren zeventig veranderde Bobbejaanland steeds verder in een attractiepark, al zette Bobbejaan zijn muzikale activiteiten er nog jarenlang voort. Hij bleef een vooraanstaand en geliefd artiest. In totaal werden van zijn platen miljoenen exemplaren verkocht en werd hij vanwege zijn muziek en veelzijdigheid vaak onderscheiden.
Bobbejaan Schoepen bleef tot op hoge leeftijd zingen en bracht in 2008 zijn laatste album uit. Op 17 mei 2010, één dag na zijn 85ste verjaardag, overleed hij.
Ter nagedachtenis aan Bobbejaan wordt vandaag aan zijn geboortehuis in Boom een gedenkplaat opgehangen. Aanstaande zondag volgt een groots eerbetoon in Bobbejaanland, waar een standbeeld van de zanger zal worden onthuld en optredens te zien zijn van onder anderen Barbara Dex, Jan De Smet, Isabelle A, Liliane Saint-Pierre en Alice Toen.
Foto uit de film Ordonnans (1959), via Wikimedia Commons, geliciteerd onder CC BY-SA 4.0. |
Sociale media
Facebook
Volg Jouwradio op Facebook
Instagram
Alle nieuwe muziek op @Jouwradio Instagram