Luister online

Gunther Neefs koestert zomerse herinneringen aan Belgische kust

donderdag 4 juli 2024 om 22:30 uur | Jouwradio redactie

Na de afgelopen regenmaanden snakken velen onder ons naar zon, iets waar Gunther Neefs muzikaal voor zorgt met zijn heerlijke nieuwe single 'Zomerse dag'. De zanger zelf is alvast enthousiast: "Dit liedje doet mij terugdenken aan de tijd dat we met de kinderen in de zomermaanden naar zee gingen. Dertig jaar lang brachten we onze vakanties door aan de Belgische kust. 'Zomerse dag' is voor mij ook een mooie vertaling van hoe dat aanvoelde."

Op een paar warme dagen in juni na, is de zomer nog niet geworden waar velen op hoopten. "Terecht klagen de mensen al weken over het slechte weer", merkt Gunther Neefs op. "Wel, ik hoop dat ze met 'Zomerse dag' aan dat gevoel ontsnappen, maar ondertussen ook effectief kunnen genieten van een stralende dag."

De tekst van zijn nieuwe single is universeel, maar roept bij de 58-jarige zanger zelf specifieke herinneringen op: "'Zomerse dag' doet mij niet alleen terugdenken aan de afgelopen jaren dat we met de kinderen de grote vakantie doorbrachten aan onze Belgische kust. De song neemt mij ook mee naar mijn jongere jaren, wanneer er onderweg naar zee luidkeels in de wagens werd meezongen met 'Naar de zee' van Willy Sommers. Ik associeer mijn nieuwe single ook met de talrijke acties die op de zeedijk plaatsvonden en de vele radio- en tv-programma's die aan zee werden opgenomen. In eigen land is de kust nog steeds een van mijn favoriete vakantiebestemmingen. Ik hou van verre reizen, maar de zee, de duinen en de omgeving rondom hebben voor mij nog steeds een grote aantrekkingskracht. De kustlijn zien is voor mij al genoeg om een vakantiemodus te ervaren."

Belinda Meuldijk (bekend als tekstschrijfster van heel wat Rob de Nijs-klassiekers) en producer-songwriter Yannic Fonderie liggen mee aan de basis van 'Zomerse dag'. En dat leverde nog een leuke anekdote op. Wie goed luistert naar de tekst, hoort dat Gunther niet zingt over 'een zwembroek', maar 'een Speedo'. "Dat tekstuele grapje komt van Belinda", verklapt Gunther. "Zij had horen vertellen dat je op een gegeven moment geen zwemshorten meer mocht dragen in Plopsaland. Dat kleinere stukje textiel was wel toegestaan en dat vond ze zo hilarisch dat ze het netjes verwerkte in de songtekst!"

In laatste instantie besliste Gunther om nog extra gitaarklanken toe te voegen aan zijn 'Zomerse dag'. "Op een of andere manier miste ik nog een extra tikkeltje zon en warmte, wat nu expliciet aanwezig is door de toegevoegde gitaar. Voor mij is het nu een positieve song die perfect past in mijn repertoire en weerspiegelt hoe ik als mens ook in het leven sta. Naar goede gewoonte wordt het inderdaad weer een goedgevulde zomer met heel wat optredens. Met mijn 3-Band sta ik dit jaar weer op diverse plaatsen. Ik hoop echt dat we vanaf nu allemaal samen dagelijks een 'Zomerse dag' mogen beleven. Dat zou schoon zijn, niet?"


Gunther Neefs
Zomerse dag
2024

Muziek opzoeken

Zoek op artiest of titel


Nieuw in de speellijst