Luister online

Urbanus viert zijn 75ste verjaardag

vrijdag 7 juni 2024 om 07:30 uur | Jouwradio redactie

In het Vlaams-Brabantse Tollembeek is het vandaag groot feest. Niemand minder dan Urbanus wordt namelijk 75! Een bijzondere dag dus en de perfecte aanleiding om terug te kijken op een rijk gevulde carrière. Dat doet de komiek onder meer met een nieuw verzamelalbum, vol liedjes die voor hem veel hebben betekend.

Urbain Joseph Servranckx werd op 7 juni 1949 geboren in Sint-Gertrudis-Pede. Sinds in 1974 zijn eerste plaat verscheen (toen nog onder de naam Urbanus Van Anus), is hij onmiskenbaar de meest geliefde komiek van Vlaanderen. Cabaretvoorstellingen, cd's, films en strips: op verschillende terreinen is hij al decennia razend populair. Sinds 2000 heeft hij een eigen standbeeld in zijn woonplaats Tollembeek en ook staat er eentje aan de zeedijk van Middelkerke.

Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag heeft Urbanus een plaat uitgebracht met zijn 'Eigen favoliedjes', bestaande uit 26 nummers die hij zelf selecteerde en voor hem veel betekenis hebben als muzikant. Bekende hits als 'Madammen met een bontjas', 'Hittentit', 'Bakske vol met stro', 'In de hemel gelogeerd', 'De aarde', 'Rustige ouwe dag', '1-2-3 rikke tikke tik' en 'Kodazuur' kregen uiteraard een plaatsje op het album, maar ook recenter werk zoals 'Influencer' en 'Alleen maar over jou'. Het dubbelalbum is uitgebracht op lp en cd.

Deze zomer maakt Urbanus een tournee langs verschillende festivals. Daarbij wordt hij begeleid door de Brusselse groep De Fanfaar, waarmee hij tien jaar geleden ook al optrad. Samen zullen ze zijn grootste hits ten gehore brengen, overgoten met een stevig rocksausje. Op de nationale feestdag (21 juli) treedt het gezelschap op tijdens de Gentse Feesten.


Urbanus
Het is feest
Videoclip1988

Muziek opzoeken

Zoek op artiest of titel


Nieuw in de speellijst