Luister online

Eenvoud, herkenbaarheid en schoonheid sieren nieuwe plaat van Raymond Van Het Groenewoud

donderdag 7 december 2023 om 17:05 uur | Jouwradio redactie

Kort geleden liet Raymond Van Het Groenewoud een gloednieuwe lp op de wereld los met de opzienbarende titel "Egoïst". Elf nieuwe liedjes zijn erop te horen. Extra bijzonder is dat het de eerste plaat sinds lange tijd is die Raymond zelf produceerde. Net als de titel bevat de muziek overigens geen poespas of onnodige onnozeliteiten. Nódige onnozeliteiten gelukkig wel. Net genoeg.

Raymond is inmiddels 73 jaar, maar ook op deze gezegende leeftijd slaagt hij er nog steeds in om muziek te spelen en te maken die nooit klinkt alsof het moeite kost. Zijn nieuwe album bestaat stuk voor stuk uit nummers van bedrieglijke eenvoud, heerlijke herkenbaarheid... en schoonheid natuurlijk. Raymond is (hoorbaar) uniek zichzelf en doet bovendien nog altijd wat hij zelf wil. De titel van zijn nieuwe album sluit daar dan ook perfect op aan.

"Egoïst" is voor Raymond de opvolger van "Speel", zijn vorige studioalbum uit 2020. Maar in tegenstelling tot dat album heeft hij deze lp zelf geproduceerd. Multi-instrumentalist en studiotechnicus Ward Snauwaert stond daarbij aan zijn zijde en droeg tijdens het ganse opnameproces vruchtbare ideeën, fragmenten en productietechnieken aan. Illustrator Ever Meulen zorgde voor de opvallende albumhoes.

Vier liedjes van het album verschenen als voorproefjes al op single: "Op algemene aanvraag", "Stem en schouders", "Propere lei" en "Verlaten gebouw". De komische videoclip van "Propere lei" is zeker het bekijken waard, terwijl het ingetogen "Verlaten gebouw" in sommige recensies al werd vergeleken met bekende Groenewoud-nummers als "Twee meisjes" en "Lied van de zee".

Aan het nieuwe album werd uiteraard een concertreeks gekoppeld. De komende maanden is Raymond nog volop te bewonderen op uiteenlopende podia in België en Nederland. Na zijn concert van vanavond in Carré in Amsterdam, staat hij onder meer nog op 19 december in Het Depot in Leuven.


Raymond Van Het Groenewoud
Verlaten gebouw
2023

Muziek opzoeken

Zoek op artiest of titel


Nieuw in de speellijst