Luister online

Bart Herman viert dertigste verjaardag van 'Ik ga dood aan jou'

maandag 9 oktober 2023 om 18:00 uur | Jouwradio redactie

Bart Herman heeft iets te vieren: zijn onverwoestbare klassieker "Ik ga dood aan jou", waarmee hij een prominente plek in het collectieve Vlaamse muziekgeheugen inneemt, is dertig jaar oud geworden. Naar aanleiding hiervan geeft de zanger op 15 oktober een uniek concert in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen.

"Ik ga dood aan jou" was in 1993 één van de deelnemende liedjes aan Eurosong, de Vlaamse voorronde voor het Eurovisie Songfestival. Bart, destijds 34 jaar oud, had het samen met een Deense en een Italiaanse componist en toneelschrijver Johan Boonen gecomponeerd. Hoewel het lied niet won (het eindigde op de zesde plaats, ver achter het winnende "Iemand als jij" van Barbara Dex), betekende het voor Bart wel zijn doorbraak bij het grote publiek. Het leverde hem een nummer 1-hit op in de Vlaamse Top 10 en een gouden plaat.

"Het is een ambachtslied dat gemaakt is met veel zorg, liefde en passie", vertelt Bart. "We kregen destijds twaalf punten van de vakjury, waardoor het liedje veel aandacht kreeg bij het publiek. Veel mensen herkennen zich nog steeds in de tekst: iemand die je plots verlaat en alleen maar een glas wijn achterlaat, met de lichten nog aan. Geef toe dat 'iemand laten doodgaan aan iemand' hard binnenkomt."

In de voorbije drie decennia groeide "Ik ga dood aan jou" uit tot een absolute Vlaamse evergreen en is daarmee van groot belang voor Barts carrière. De dertigste verjaardag van het nummer is voor de zanger een ideale gelegenheid om het nog eens de aandacht en extra glans te geven die het verdient. Dat doet hij met een uniek concert op zondagnamiddag 15 oktober in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. Samen met zijn vaste muzikanten blikt Bart in dit jubileumconcert terug op dertig jaar muziek. Niet alleen zijn bekendste hits passeren de revue, maar ook minder bekende pareltjes van de 14 studioalbums die hij ondertussen uitbracht.

Na vele uitverkochte theatertournees wordt dit het eerste concert van Bart Herman op deze locatie. Bart kijkt er zelf enorm naar uit: "Voor mij geen Sportpaleis, maar wel de prachtige setting van de iconische Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. Iedereen die houdt van de muziek van Bart Herman, wil dit bijzondere concert niet missen denk ik."


Bart Herman
Ik ga dood aan jou
1993

Muziek opzoeken

Zoek op artiest of titel


Nieuw in de speellijst