Luister online

Adios mijn vriend

Vader Abraham en Luc Van Meeuwen

Uitgebracht in 2019

Duurt 03:50



Biografie Vader Abraham

Pierre Kartner (geboren op 11 april 1935 en overleden op 8 november 2022) was zanger, componist en producer.

Op jonge leeftijd heeft hij al passie voor muziek: als hij acht jaar oud is, wint hij zijn eerste talentenjacht. Desondanks wordt hij, als hij wat ouder is, door zijn vader naar de banketbakkersschool gestuurd om een vak te leren. Na het voltooien van deze opleiding sticht Pierre een gezin en verhuist hij naar Hoboken (Antwerpen) om daar als chocoladegieter in een chocoladefabriek te werken. Met deze baan verdient hij zo weinig, dat hij soms chocolade morst op zijn overall om er thuis hagelslag van te maken. Verder werkt hij als banketbakker en baat hij een frietkraam uit.

Intussen blijft Pierre ambitieus strijden voor een carriere in de showbizz. Hij klopt met zijn liedjes aan bij Rocco Granata en Louis Neefs, die in de buurt wonen. Maar tevergeefs. Begin jaren zestig keert Pierre terug naar Nederland.

Vanaf omstreeks 1967 gaat hij aan de slag als producer. Onder diverse namen produceert hij talloze platen voor het Dureco- en Elf Provinciƫn-label, waarop hij vaak zelf de zang verzorgt. Zijn eerste grote klapper maakt hij in 1970, als de door hem ontdekte Corry en de Rekels een megahit scoren met zijn compositie "Huilen is voor jou te laat". In de loop van de jaren zeventig is hij de man achter onder meer Ben Cramer, Jacques Herb en Wilma Landkroon. Ook ontdekt hij zangeres Mieke.

Met de carnavalskraker "Vader Abraham had zeven zonen" werd in 1971 de figuur Vader Abraham geboren. Midden jaren zeventig volgen wereldwijde successen met "In het kleine cafe aan de haven" en "Het Smurfenlied".

Muziek opzoeken

Zoek op artiest of titel


Vader Abraham op Jouwradio