Luister online

Valencia

Johnny Hoes

Uitgebracht in 0000

Duurt 03:25

11 keer gedraaid
Vorige keer:
21-04-2022 om 01:39 uur

Volgende keer (schatting):
30-03-2025

Biografie Johnny Hoes

Johnny Hoes (Rotterdam, 19 april 1917 - Weert, 23 juli 2011) was een Nederlands zanger, producer en componist-tekstschrijver.

Johnny groeide op bij de haven van Rotterdam, waar zeilschepen hun lading kwamen lossen. Zeelui van allerlei nationaliteiten zwierven door de stad, allen met hun eigen muziekcultuur, want zij zongen ook in alle talen: Grieks, Noors, Chinees, Engels, Duits. In de cafés werden de eerste jukeboxen geplaatst, vol internationaal repertoire. Met zijn vriendjes stond Johnny vaak buiten voor die cafés te luisteren naar de populaire sterren uit die tijd.

De mobilisatie bracht hem in 1939 naar het zuiden van Nederland, waar hij als dienstplichtig sergeant feestavonden organiseerde voor de soldaten. Hij kocht een gitaar en was al gauw het middelpunt van alle gezelligheid in de kazerne. Na de oorlog ontdekte hij namens Philips veel nieuw talent, zoals de Zangeres Zonder Naam, Jerry Bey, Anneke Grönloh, Rob de Nijs en Ria Valk. Een deel van het repertoire haalde hij uit het buitenland (met name Duitsland) en voorzag hij van een Nederlandse tekst.

Muziek opzoeken

Zoek op artiest of titel


Johnny Hoes op Jouwradio