Luister online

'Ridder' Meermens hijst zich voor videoclip in loodzwaar harnas

vrijdag 21 juni 2024 om 23:40 uur | Jouwradio redactie

Het afgelopen jaar scoorde Bram Verstappen, alias Meermens, een hit met 'Kille geest' en veroverde hij met 'Newton' een plaats in Jouwradio's Vlaamse 100 Aller tijden. Ook bracht hij zijn eerste dichtbundel uit. Nu lanceert hij een nieuw project, waarin hij zijn opwachting maakt als... ridder.

'Ridder'. Zo luidt de titel van de nieuwe single van Meermens. Wie vorig jaar aanwezig was op de zomereditie van The Night of the Proms, maakte er al kennis mee. Meermens bracht het nummer daar live, ondersteund door het Antwerp Philharmonic Orchestra en het koor Fine Fleur, in een arrangement van Dominique Vanhaegenberg. Omdat het lied erg goed onthaald werd door zowel het publiek als de andere artiesten, besloot Meermens de studio in te duiken en het als single uit te brengen. De live-versie van The Night of the Proms volgt later nog, inclusief live-video.

Warmte en liefde
'Ridder' is een nummer met een boodschap: het gaat over het mentale harnas dat we soms aantrekken om ons te wapenen tegen de boze buitenwereld, en hoe we dat harnas kunnen kwijtraken door aandacht te hebben voor elkaar. Het lied ligt erg dicht bij Meermens als persoon. Hij schreef het nadat hij merkte dat hij steeds vaker op professioneel, maar ook op persoonlijk vlak, het gevoel had dat hij in een harnas begon rond te lopen. Vroeg of laat eist zoiets zijn tol, en dat kon ook Meermens aan den lijve ondervinden. Nog niet zo heel lang geleden moest hij op doktersadvies even alles 'on hold' zetten, vooraleer weer verder te gaan. In die periode merkte hij hoeveel warmte en liefde hij mocht voelen van familie, fans, vrienden en vriendinnen; en dat raakte hem erg diep. Dit gevoel (zowel de zwaarte als de aandacht) visualiseerde hij dan ook in de videoclip, omdat die warmte en liefde zo essentieel zijn.

Een loodzwaar harnas
Voor de bijzondere videoclip van 'Ridder' hees Meermens zich maar liefst drie dagen lang in een harnas van 30-40 kilogram, bij zomerse temperaturen. "Alles voor de kunst", sprak hij profetisch, waarna hij een week lang mank liep... De opnames (die gedraaid werden op diverse locaties in De Haan en Brugge) moesten verschillende keren worden stilgelegd omdat het gewicht en de temperaturen na soms 12 uur aan een stuk teveel werden. De videoclip werd dus een huzarenstukje waar Meermens bijzonder trots op is. Ook voor het artwork liep Meermens al een hele dag in het harnas rond.

De productie
De tekst en muziek van 'Ridder' werden geschreven door Meermens zelf. De opnames vonden plaats in de studio van Ward Snauwaert, die het nummer produceerde en ook te horen is op enkele instrumenten. De drum werd ingespeeld door Sam Bouckaert, de zang en de gitaar nam Meermens uiteraard zelf voor zijn rekening. Bovendien werden enkele elementen uit het live-arrangement van Dominique Vanhaegenberg bewaard, om zo de link met de live-versie te behouden. In bepaalde stukjes hoor je ook het koor Fine Fleur meezingen, net zoals ze live deden. Toch verschillen de studio-opname en de live-versie voldoende om beide versies het luisteren waard te maken.

Tot slot
"Ik hoop dat mensen de warmte en liefde mogen voelen die ik in het nummer heb gestoken en de boodschap die ik meegeef met zich blijven meedragen", vertelt Meermens. "Hoewel die boodschap soms wat zwaarder lijkt, probeerde ik het geheel toch een zomerse en vrolijke toets te geven, zodat het toegankelijk mag zijn voor iedereen. Draag zorg voor elkaar, heb aandacht en vergeet niet graag te zien, dan worden we, geheel op onze eigen manier, allemaal wat 'meermens'. En bovenal: Geniet van het nummer!"


Meermens
Ridder
Videoclip2024

Muziek opzoeken

Zoek op artiest of titel


Nieuw in de speellijst