Luister online

Joost Klein probeert met 'Europapa' heel Europa te veroveren

zondag 5 mei 2024 om 16:08 uur | Jouwradio redactie

Deze week vindt in de Zweedse stad Malmö het 68ste Eurovisie Songfestival plaats. Welk land wint is uiteraard nog onbekend, maar de Nederlandse inzending, "Europapa" van Joost Klein, wordt beschouwd als een van de kanshebbers. Het aanstekelijke deuntje is al een hype in Nederland en Vlaanderen en nu hoopt Joost er ook de rest van Europa mee te veroveren.

Sinds "Europapa" op 29 februari werd gepresenteerd, is er al veel gebeurd. Binnen mum van tijd werd het nummer miljoenen keren gestreamd en in de Nederlandse en Vlaamse hitlijsten denderde het direct binnen op nummer 1. Rondom Joost Klein brak een storm van media-aandacht los. Van alle 37 deelnemers aan het Eurovisie Songfestival werd de videoclip van "Europapa" veruit het meest bekeken en in de peilingen zag Nederland zijn winstkansen fors toenemen.

Als een weeskind door Europa
De populariteit van Joost is er natuurlijk al langer, ook in België. Mede dankzij zijn liveshows (bijvoorbeeld het afgelopen najaar in een uitverkochte Lotto Arena) heeft de 26-jarige Fries inmiddels een vaste fanschare opgebouwd. Met zijn energieke stijl, zijn poëtische teksten en zijn aanstekelijke mix van pop, happy hardcore en punk weet hij de tijdgeest van de jeugd te vangen.

"Europapa" kan worden omschreven als een absurde combinatie van nostalgie, melancholie en blijdschap. Het nummer werd door een interne commissie (onder wie Jaap Reesema) aangeduid als de Nederlandse inzending voor het songfestival. Met de song vertelt Joost dat er geen grenzen zijn als je je dromen waar wil maken en jouw verhaal wil vertellen: "'Europapa' gaat over een weeskind dat door heel Europa (en omstreken) reist om zichzelf te vinden en zijn verhaal te vertellen. Eerst kennen de mensen hem niet, maar hij blijft elke kans pakken om zichzelf te laten zien. "Europapa" is een eerbetoon aan mijn vader. In zijn opvoeding leerde hij me om met een open vizier naar de wereld te kijken."

"Europapa" is geproduceerd door Teun de Kruif (Tantu Beats), met een bijzondere bijdrage van DJ Paul Elstak, een van de grondleggers van happy hardcore. Joost schreef zelf de tekst samen met een bijdrage van goede vrienden Donnie en Tim Haars.

Van verdriet naar euforie
Met de tweede Nederlandstalige inzending in drie jaar tijd lijken de Nederlanders hun jarenlange terughoudendheid om een liedje in de eigen taal naar het songfestival te sturen definitief te hebben afgeworpen. Voor België geldt dat nog niet. Ter vergelijking: de laatste Nederlandstalige inzending voor België dateert nog altijd van 1996 ("Liefde is een kaartspel" van Lisa Del Bo). Dit jaar ligt onze deelname in handen van de RTBF en is opnieuw gekozen voor een Engelstalig nummer.

Joost betreedt het Eurovisiepodium, net als België, in de tweede halve finale op donderdag 9 mei. Hij zal onder anderen worden bijgestaan door zijn vrienden Appie Musa en Martijn van Eijzeren (alias Stuntkabouter), die ook in de videoclip van "Europapa" te zien zijn. "Het Eurovisie-optreden wordt een 'full circle-experience' van verdriet omzetten in euforie", zegt Joost. "Als mensen mijn act zien, moet de eerste reactie zijn: "Wat gebeurt hier?". Om de kijker vervolgens toch te raken. Een uitnodiging om dieper te duiken. Op het eerste oog lijkt het een hele blije act, maar eenmaal daar voorbij liggen bloed, zweet en tranen."


Joost
Europapa
Videoclip2024

Muziek opzoeken

Zoek op artiest of titel


Nieuw in de speellijst