Luister online

Zangeres Samantha op 75-jarige leeftijd overleden

vrijdag 17 november 2023 om 16:21 uur | Jouwradio redactie

Zangeres Samantha, bekend van liedjes als "Lieve blauwe zwaluw", "Helikopter US Navy 66" en natuurlijk haar allergrootste succes "Eviva Espana", is deze ochtend overleden. Eerder dit jaar vierde ze nog jaar 75ste verjaardag.

Samantha was de artiestennaam van Christiane Bervoets, die op 10 mei 1948 geboren werd in Borgerhout. Ze was al op jonge leeftijd volop bezig met muziek en nam deel aan diverse zangwedstrijden. In 1967 verscheen haar eerste singletje "De zwaluw", waarna haar bekendheid gestaag groeide. Met "Helikopter US Navy 66" scoorde ze in 1970 haar eerste grote hit.

Samantha's definitieve doorbraak volgde begin 1972 met het lied "Eviva Espana", dat voor haar geschreven werd door Leo Caerts en Leo Rozenstraten. Het lied stond acht weken op de eerste plaats van de Vlaamse Top 10 en maakte haar de ster van dat moment. Nadien werd het nummer door talloze andere artiesten en in uiteenlopende versies gecoverd en groeide het uit tot een absolute wereldhit.

Samantha had tot halverwege de jaren zeventig nog een aantal successen (zoals "Nachten van Parijs" en "Ik hou van jou") en in 1988 maakte ze een bescheiden comeback met het liedje "Niet met mij". Toch bleef "Eviva Espana" gedurende haar hele leven het lied waarmee ze het meest werd geassocieerd.

Sinds ze in 1992 getroffen werd door multiple sclerose (MS) was Samantha aangewezen op een rolstoel. Desondanks bleef ze wel muziek maken en optreden. Uiteindelijk zette de zangeres in 2016 een punt achter haar carrière. De laatste jaren woonde ze in een woonzorgcentrum in Zwijndrecht, waar ze vandaag overleed.


Samantha
Eviva Espana
1971

Muziek opzoeken

Zoek op artiest of titel


Nieuw in de speellijst