Luister online

Jan Smit en Marco Schuitmaker maken Vlaamse versie van feestduet

dinsdag 10 oktober 2023 om 21:20 uur | Jouwradio redactie

Als twee topartiesten elkaar vinden, ontstaan vaak mooie dingen. Dat bewijzen Jan Smit en Marco Schuitmaker. De twee Nederlanders vormen momenteel een gelegenheidsduo en zorgden in eigen land al voor de nodige ambiance met hun duet "Van Goes tot Purmerend". Een titel die niet direct aansluit op hun Vlaamse publiek en daarom, speciaal voor Vlaanderen, op ludieke wijze werd aangepast naar "Van Hasselt tot in Gent".

Hoewel het zo mag lijken, is "Van Goes tot Purmerend" geen splinternieuw nummer. De oorsprong ervan gaat terug tot 1999. Jan Smit (toen nog 'Jantje Smit') nam het destijds op voor een album en hoewel het niet op single verscheen, genoot het onder zijn fans toch een zekere populariteit. Recent werd het nummer via sociale media plots herontdekt en tijdens Jans optredens weer vaak aangevraagd. Dat was de aanleiding voor het idee om er een nieuwe versie van te maken. De Volendamse zanger strikte hiervoor het jonge Groningse talent Marco Schuitmaker, die in Nederland verantwoordelijk is voor de grootste Nederlandstalige hit van dit jaar met "Engelbewaarder".

"Het idee van de nieuwe versie lag er al een tijdje, maar ik had nog niet bedacht hoe ik dat wou aanpakken", vertelt Jan. "Tot Marco mij vroeg of ik dat liedje met hem wilde doen. Meteen vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Ik heb Marco vrijgelaten om met een nieuw arrangement te komen. Hij heeft er een nieuwe stijl van gemaakt, waar ik ongelofelijk blij mee ben."

Verrassend is dat Jan en Marco speciaal voor de Vlaamse markt een aparte versie van hun feestduet maakten. De titel "Van Goes tot Purmerend" werd daarbij omgedoopt tot "Van Hasselt tot in Gent".
"Ik heb nog niet zo vaak bij jullie opgetreden, maar als ik zag hoe uitbundig het publiek reageert, kan ik alleen maar zeggen dat jullie ook een echt feestland zijn", richt Marco zich tot Vlaanderen. "Onze nieuwe single past daar perfect in en ik weet zeker dat iedereen hem meteen gaat meezingen. Laat dat feest in de tent maar losbarsten, van Hasselt tot in Gent en liefst nog veel verder!"

Niet toevallig is Jan Smit volgend jaar in de twee bezongen steden te gast met zijn nieuwe theatertournee. Samen met zijn liveband zingt de populaire zanger dan zijn grootste hits. "Maar we komen niet alleen naar het Hasseltse Trixxo Theater (15 maart 2024) en Capitole Gent (2 juni 2024), eerst stoppen we nog in de Antwerpse Elisabethzaal (13 januari 2024) en Kursaal Oostende (20 januari 2024)", aldus Jan. "Dat worden prachtige concerten waar ik nu al ontzettend hard naar uitkijk."


Jan Smit en Marco Schuitmaker
Van Hasselt tot in Gent
Videoclip2023

Muziek opzoeken

Zoek op artiest of titel


Nieuw in de speellijst