Luister online

Stef Bos introduceert zijn album 'Bitterlief'

zondag 19 maart 2023 om 18:15 uur | Jouwradio redactie

‘Ek is bitterlief vir jou’ is een Afrikaanse uitdrukking die zoveel wil zeggen als ‘Ik zie u doodgraag’ of ‘Ik hou zielsveel van jou’. Maar een woord als 'bitterlief' echt vertalen is eigenlijk onmogelijk. "En waarom zouden we ook?", vraagt Stef Bos zich af. "We kunnen het gewoon invoeren in het Nederlands." Zo gezegd, zo gedaan: "Bitterlief" luidt de titel van zijn nieuwe album.

Op "Bitterlief" prijken elf nieuwe liedjes, waaronder twee al eerder verschenen singles ("Geen ander" en "De weg"). Stef schreef de nummers gedurende de coronaperiode – en dat bracht hem weer even terug naar hoe hij ooit begon op een bovenkamer in de Lange Nieuwstraat in Antwerpen, waar zijn hele eerste cd werd geschreven zonder enige druk van tijd. Tijdsdruk die tijdens de pandemie opnieuw in ruime mate ontbrak. Overigens is corona op zijn nieuwe album zeker geen thema: in plaats daarvan is gekozen voor songs zonder houdbaarheidsdatum.

Bijzonder is dat hij de productie van "Bitterlief" niet zelf voor zijn rekening nam, maar deze overliet aan Jo Francken en diens kompaan Pieterjan Maertens. "Het avontuur van deze cd begon al lang geleden met de wens om weer eens met een producer in zee te gaan", aldus Stef. "Sinds ik in 1992 met Boudewijn De Groot als producer de cd "Tussen de liefde en de leegte" opnam, was ik zelf de kapitein op het schip van alle cd's die volgden. De afgelopen tien jaar was dat vooral in samenwerking met mijn band, waarmee ik ook veel van het materiaal schreef. Ik voelde de laatste jaren dat het tijd werd om die gewoonte te doorbreken."

Over hoe het album zijn titel kreeg, vertelt Stef een anekdote: "Het moet ergens in 2021 zijn geweest. Ik zat bij mij thuis in Wachtebeke samen met Jo en Pieterjan te luisteren naar mogelijke songs voor een nieuwe cd. Op een bepaald moment vroegen ze mij: "En heb je nog meer...?" Ik zei: "Ja, ik heb nog een paar nummers in het Afrikaans, maar die hou ik voor een ander project rond die taal." Waarop Jo zei: "Maar allez, zo gaan we niet beginnen, ge moet doen alsof dit uw laatste plaat is en dan moeten de beste stukken erop." Vervolgens liet ik "Bitterlief" horen en was het pleit beslecht. Die moest bij de verzameling en het was ook gelijk de titel voor de cd."

Alle nummers werden eerst op piano of gitaar in de basis opgenomen om daarna te kijken waar het lied nog meer om vroeg. Tom Vanstiphout met zijn gitaar en Bart Van Caenegem aan de piano waren de meedenkers en uitvoerders van dienst.

Wie Stef binnenkort wil bewonderen, kan zowel bij de televisie als in de theaters terecht. Vanaf begin april is hij (samen met onder anderen K3, Jaap Reesema, Günther Neefs en Metejoor) te zien in het nieuwe seizoen van 'Liefde voor muziek'. Ook begint hij dan aan zijn 'Bitterlief'-tournee waarin zijn nieuwe album centraal zal staan. Het eerste deel van die tour doet hij samen met gitarist René Van Mierlo, vanaf eind mei wordt het album integraal gespeeld door de band die ook in de studio speelde. Check de website voor alle details: www.stefbos.nl


Stef Bos
De weg
Videoclip2023

Muziek opzoeken

Zoek op artiest of titel


Nieuw in de speellijst