Luister online

Talentvolle Tobe maakt indruk met West-Vlaamse versie van Abels 'Onderweg'

vrijdag 20 januari 2023 om 22:36 uur | Jouwradio redactie

Hij was nog niet geboren toen "Onderweg" van de Nederlandse band Abel in 2000 een megahit was, maar zanger en acteur Tobe Vandekerckhove is desondanks vastbesloten om die klassieker opnieuw tot een succes te maken. Tobe, een jong Vlaams talent dat eerder te zien was in 'LikeMe' en 'The Voice van Vlaanderen', heeft het nummer een geheel eigen draai gegeven en verrassend van een West-Vlaamse tekst voorzien. De afgelopen week dook zijn versie al op in onze Dag Top 3.

Toen Tobe Vandekerckhove in 2018 op de set van de populaire reeks 'LikeMe' belandde, bleek het achteraf het begin van zijn nog prille, maar opmerkelijke ontwikkeling als artiest. Het jonge talent, afkomstig uit Tielt, bleek over een uniek timbre te beschikken. Tijdens zijn deelname aan 'The Voice van Vlaanderen' (2021) maakten zijn stem en charisma hem tot een favoriet van publiek en jury.

Tobe besloot om zijn kwaliteiten als acteur verder te ontwikkelen aan de Theaterschool in Utrecht. Tijdens die studies liet de muziek hem echter niet los. Hij timmerde ruim een jaar in de studio aan zijn ware stem en muzikale pad en werkte er een repertoire uit van klassieke en eigentijdse Nederlandstalige nummers. Die nummers kleurde hij in met eigen interpretaties, telkens in zijn eigen gevoelstaal. Het resultaat werd in New York gemixt door gerenommeerd producer Mark Plati.

Afgelopen zomer tekende Tobe een platencontract bij PIAS. Zijn eerste single is dus "Onderweg" geworden, een eigenzinnige West-Vlaamse dialectversie van het Nederlandstalige origineel. "Ik voelde meteen dat ik met deze bewerking als eerste naar buiten wou komen", vertelt hij. "‘Onderweg’ heeft me geholpen bij het vormgeven van mijn album. Het is mijn kapstok weliswaar, waar ik mijn andere nummers maar al te graag aan wil ophangen en mee wil verbinden."

Joris Rasenberg, de frontman van Abel die "Onderweg" 23 jaar geleden schreef en zong, reageert positief. Hij noemt Tobes versie 'verfrissend' en 'goed gedaan'. Ter ondersteuning van zijn debuutsingle nam Tobe bovendien een prachtige videoclip op, geregisseerd door Benjamin L. De Mulder. Komende zondag (22 januari) viert Tobe zijn 21ste verjaardag.


Tobe
Onderweg
Videoclip2023

Muziek opzoeken

Zoek op artiest of titel


Nieuw in de speellijst