Luister online

Lars Verstraete raakt met 'Vogelvrij' een gevoelige snaar

maandag 11 maart 2024 om 10:00 uur | Jouwradio redactie

Ten koste van de nieuwe singles van Pommelien Thijs en Laura Lynn wist "Vogelvrij" van Lars Verstraete gisteren verrassend de meeste stemmen te veroveren voor onze Dag Top 3. Voor de zanger uit Sint-Niklaas betekende het de eerste nummer 1-notering op Jouwradio en dat hij daar blij mee is liet hij duidelijk blijken in een filmpje op sociale media. Maar wie is Lars en waar gaat zijn liedje eigenlijk over?

Lars Verstraete werd geboren in 1996 en heeft op muzikaal terrein inmiddels al de nodige ervaring opgedaan. Hij leerde via YouTube eigenhandig piano en gitaar spelen, gaf optredens op kleine en grotere podia en maakte in 2022 indruk met zijn deelname aan het VTM-programma 'I can see your voice'. Tijdens de zomer van 2023 werd hij onverwacht (maar overduidelijk) de publiekslieveling én ambiancemaker tijdens de jaarlijkse Parkies.

"Als ik zing, zie ik soms iets magisch gebeuren", vertelt Lars. "Alsof er een soort van superpower is die mij een duwtje in de rug geeft. Ik voel dat daar een bijzondere manier van verbinding en ontroering uit ontstaat met en tussen mijn publiek. Hoewel ik op het podium altijd het beste van mezelf probeer te geven, is muziek voor mij ook een manier om met mijn eigen onzekerheden te dealen. Op die manier hoop ik ook anderen te kunnen motiveren en inspireren." Aan ambitie ontbreekt het hem niet: "Ik ben ervan overtuigd dat alles kan. Als je erin gelooft én vooral hard voor werkt."

De jonge zanger/componist werkte reeds samen met o.a. Slongs Dievanongs, Abdou en Jérémie Vrielynck, maar schrijft het merendeel van zijn eigen songs zelf. Onlangs verscheen de single "Vogelvrij", dat gaat over de pijn van het gemis wanneer een geliefde of bekende uit het leven stapt en jij verweesd achterblijft, met het knagende gevoel dat je nog iets had kunnen doen. Toen Lars eerder een fragment van dit nummer deelde op TikTok, waarbij hij thuis aan de piano zichzelf begeleidde, was de reactie van het publiek zo massaal dat er duidelijk een gevoelige snaar was geraakt. Lars voelde dat de mensen nood hadden om hierover te vertellen wanneer ze een dergelijke situatie hadden meegemaakt.

Om dit moeilijke thema bespreekbaar te maken en tegemoet te komen aan de grote vraag via sociale media, is Lars met zijn team de studio ingedoken om het nummer af te werken en uit te brengen. Het ontroerende resultaat geeft, naast steun en herkenbaarheid, ook een positieve, verlichtende boodschap mee. "Vogelvrij" werd gecomponeerd door Lars zelf en samen geschreven met Gwen Dhanis (ook bekend als Jay-J). De verwachting is dat er in 2024 nog meer nieuwe Nederlandstalige muziek en optredens zullen volgen.


Lars Verstraete
Vogelvrij
2024

Muziek opzoeken

Zoek op artiest of titel


Nieuw in de speellijst